Geurt Kets

Geurt Kets

Boek “Cats voor 1530”

wapenIn het boek “Cats voor 1530” wordt de genealogie en de geschiedenis van het riddermatige geslacht Cats behandeld. Deze familie Cats was in vroegere eeuwen zeer aanzienlijk. Maar raakte op enig moment in ongenade en vervolgde haar geschiedenis met name in België en mogelijk in zuid Nederland. Waarbij het haar naam veranderde van Cats in “van Kets”.

Of er een connectie bestaat met de familie Kets uit de achterhoek staat niet vast. Maar de mogelijkheid bestaat wel, ook omdat het wapen dat de achterhoekse familie Kets gebruikte erg lijkt op dat van de familie Cats.

Het boek is in elk geval te prachtig voor woorden. Voor een bescheiden prijs valt er een ongelooflijk mooi uitgewerkt boek door de bus. Ik heb er van genoten en kan het iedereen aanraden…

PZC vrijdag 4 juli 2014 editie Bevelanden-Tholen:
‘Cats vóór 1530’ is meer een veelkleurige graniettegel. Van der Wal en vormgevers Lenny van Broekhoven en Onno de Graaf kregen alle ruimte om de rijke geschiedenis van hun dorp uitgebreid geïllustreerd en met vele zij- en omwegen uit de doeken te doen. Het 400 inwoners tellende kleine dorp aan de oostelijke boord van Noord-Beveland heeft een ridderlijk verleden dat maar een kleine meter onder het maaiveld verscholen gaat. Het werd echter bedolven onder de Sint Felixvloed en sleet in de tijden er na, uit de mensenheugenis. Het verhaal dat Van der Wal vertelt reikt echter tot ver in Zeeland en daarbuiten. Daarbij portretteert hij ook nog enkele hedendaagse Zeeuwse schatgravers en geschiedenisfanaten, die onversaagd het ondergeslibte Zeeuws verleden bovengraven. Dat alles in een boek ad 25 euro, gebonden, in een oplage van duizend exemplaren.

Cats vóór 1530 is een boek voor de robuustere koffietafel: het weegt 2,4 kilo. Het boek op A4 plus-formaat (24 x 33 cm) omvat 336 pagina’s in kleurendruk en is zeer rijk geïllustreerd. Het bevat zestien hoofdstukken, gewijd aan de riddergeslachten ‘Van Cats’; hun leefwijze en avonturen; het kasteel van Cats en de kerken en kloosters en hun invloeden; de relaties van Kats met steden, staten en hoven in de Lage Landen; handel en scheepvaart en hoe die roemrijke periode ten onder ging in de Stormvloed van Sint Felix. Het grote aantal illustraties, vergaard in archieven in heel Nederland en Vlaanderen, is gemengd met fotografie van het hedendaagse Kats tot een bonte collage die het boek zeker zo’n kijkboek als leesboek maken.

Meer informatie over dit mooie boek: Galerie Kats

Boek

De schrijver Charles Krienen

combi
Charles Krienen Voor het grootste deel van de tijd is graven in de familiehistorie een saaie bezigheid. Met veel moeite weet je een geboortedatum te achterhalen of ontdek je wat iemand zijn beroep was. Maar je zou veel meer willen weten. Wat voor vermaak hadden deze mensen. Hoe zag het leven er toen in zo’n dorp uit. De op  30 november 1873 te Laag-Keppel geboren schrijver Charles Krienen heeft verschillende jeugdboeken op zijn naam staan. Zijn eerste boeken verhalen over zijn jeugd in Laag-Keppel. En beschrijven op humoristische wijze het leven in en om dit dorp in de Achterhoek van Gelderland. Ze geven ons een uniek doorkijkje naar het leven in dit dorp aan het eind van de negentiende eeuw.

Charles Krienen was een achterkleinzoon van Meintjen Kets dochter van Gerrit Kets herbergier van de Gouden Leeuw in Laag-Keppel. Mientjen trouwde met een Duitser. Die de welluidende naam August Friedrich Wilhelm Krienen droeg. De vader van Charles en een van de kleinzonen van dit echtpaar werd later de plaatselijke smid in Laag-Keppel. En het eerste boek van Charles Krienen heeft dan ook als titel ‘De zoon van de dorpssmid’ (1900)…

De website volksfeesthummelo.nl (buurdorp van Laag-Keppel) heeft verschillende artikelen aan hem gewijd. En schrijft over hem het volgende: Krienen volgde een opleiding tot onderwijzer en verliet de Achterhoek en werkte daarna op scholen in Bussum en Den Haag. Hij trouwde twee keer; uit beide huwelijken kwamen in totaal acht kinderen voort. Twee ervan stierven op jonge leeftijd. Rond 1925 kreeg Krienen een alcoholprobleem. Dit was voor zijn tweede vrouw aanleiding hem te verlaten. Waarschijnlijk is zijn alcoholverslaving ook de oorzaak van zijn vervroegd vertrek uit het onderwijs geweest. Naast dit probleem waren er geldzorgen. Voortdurend zat Krienen in geldnood. Hij klopte dan ook regelmatig bij zijn uitgevers aan om een voorschot te verkrijgen op zijn honorarium. Als kinderboekenschrijver werd hij rond 1900 actief. Behalve onder zijn eigen naam publiceerde hij onder de pseudoniemen P. Koekoek en Suze Brinkgreve. Die laatste auteursnaam gebruikte hij voor een aantal meisjesboeken. In totaal verschenen meer dan zestig jeugdboeken van zijn hand. Belangrijke gebeurtenissen in deze streek zijn herkenbaar beschreven, zoals de komst van de tram, de invloed van de 1e wereldoorlog, oude gebruiken en de invloed van de baron van kasteel Keppel op de dorpsgemeenschap. Zijn latere werk is gesitueerd in Den Haag en omgeving. Zijn opvattingen over de eisen die aan een kinderboek gesteld moeten worden, formuleerde hij in het tijdschrift ‘School en Leven’ (1902/1903): “Wat een kind doet grijpen naar een boek, dat doet de innigheid, waarmee het is geschreven, dat doet de liefde, die spreekt uit iedere regel, die recht gekomen is uit de fijnvoelende ziel van de schrijver, die al die personen in zijn boek heeft neergeschreven, als echte menschen van vlees en bloed”. Bij het lezen van zijn boeken wordt men inderdaad meegesleept in de gevoelens en invoelend vermogen van de schrijver. De boeken van Krienen zijn niet alleen boeiend voor kinderen, ook volwassenen worden bij het lezen geconfronteerd met een diep gevoel van eerlijkheid, rechtvaardigheid en vriendschap. Begrijpelijk dat de schrijver, in zijn beleving van de wereld, tegenslagen en teleurstellingen ondervond. De realiteit van het ‘harde’ leven aan het begin van de vorige eeuw was blijkbaar zo in tegenstelling met zijn visie daarop, dat hij een uitweg zocht via de fles. Hij wist daar niet op een verstandige manier mee om te gaan. Charles Krienen overleed in 1945 in Amsterdam aan hongeroedeem, dat is een ziekte veroorzaakt door ernstige ondervoeding. De eerste boeken van zijn hand spelen in de Achterhoek. Meestal zijn het avontuurlijke jongensverhalen zoals ‘De zoon van den dorpssmid’ (1900), ‘Uit de jeugd van een Gelderschen jongen’ (1904) en ‘Twee echte jongens’ (1905).

 

De boeken van Krienen zijn nog regelmatig op boekbeurzen te vinden maar ook met Google valt via verschillende boekwinkeltjes nog een heel eind te komen. Voor wie niet wachten kan hieronder een link naar enkele ebook exemplaren. Veel leesplezier!

Bijzondere (verre) Verwanten

PrinsesLaurentien
Petra Laurentien Brinkhorst is op 25 mei 1966 in Leiden geboren als dochter van mr. L.J. Brinkhorst en drs. J. Brinkhorst-Heringa. Prinses Laurentien trad op 17 mei 2001 in Den Haag in het huwelijk met Prins Constantijn. Prinses Laurentien en Prins Constantijn hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir, en op 3 juni 2006 de tweede dochter Leonore. Het gezin woont in Brussel.

Bron: Website Koninklijk Huis

Prinses der Nederlanden Petra Laurentina Brinkhorst

Prinses Laurentien en ik delen een voorouder in Garrit Kets wiens dochter trouwde met Hendrik Brinkhorst.

Onder trouw. Drempt 9-5-1755: Hendr. Brinkhorst j.m. en s. van Hendr. Brinkhorst van Dieren en Janna Kets j.d. van Garrit Kets. getr. den 15 junij.

Biografische gegevens van haar vader Laurens Jan Brinkhorst

 

De Geurt Ketslaan

Geurt Ketslaan

Rozendaal vernoemt drie straten in toekomstige
wijk “De Del” naar oud-burgemeesters. Zodoende
komt de Geurt Ketslaan erbij.

Verhalen, links, menu’s…

Langzaam maar zeker krijgt de site weer body. Dit weekend alle verhalen bewerkt en van een menu voorzien. Daardoor is het nu heel eenvoudig mogelijk tussen de verschillende verhalen te switchen. Bovenaan elke verhaal pagina is het telkens op dezelfde plek vindbaar.

verhalen menu

 

De linkspagina is inmiddels van inhoud voorzien. Tot gisteren was het nog een kale pagina. Inmiddels kun je er weer terecht voor een overzicht van andere genealogie websites, websites met algemene genealogie informatie die je bijvoorbeeld kunnen helpen met het zoeken van je verwanten, websites van verwanten dus van familie in de meest brede zin van het woord en zo is er nog veel meer te vinden. Dus warm aanbevolen of je nou een doorgewinterde stamboom onderzoeker bent of als je nog maar net begint. Zoek je nog meer informatie over onze familie(s) dan kun je daar ook prima terecht.

links pagina

De nieuwe Nostacyber website

Welkom op de nieuwe Nostacyber website. Deze website is geheel nieuw van opbouw. De oude site gebruikte stamboom overzichten (parentelen, kwartierstaten etc.) die ik eens in de drie, vier maanden ververste. Eigenlijk was de informatie op de website daarom bijna altijd verouderd.

Daarnaast was het niet goed mogelijk in te zoomen op de gegevens van een enkele persoon. De basis was altijd het stamboomoverzicht. Hier stond informatie in van heel veel personen. Het aantal afbeeldingen dat kon worden toegevoegd was daardoor ook vrij beperkt. Het laden van zo’n pagina zou anders te lang gaan duren.

Nostalgie en Cyberspace
Stamboom website, samengesteld door Freek Bosveld. Op deze site vindt u biografische en stamboomgegevens van onder andere de families Kets en Ketz; Lanfermeijer; Bosveld; Liet; Gargoski en Schuurman. De gebruikte gegevens zijn voornamelijk gebaseerd op informatie van de families Ketz & Kets die haar oorsprong kent in Oost Gelderland. De families Lanfermeijer en Schuurman vooral uit Overijssel en Drenthe. De beschreven tak van de familie Bosveld stamt uit Westervoort. Naast stamboom gegevens veel levensverhalen en informatie over de streek historie.

Deze nieuwe website is gebaseerd op de blogsoftware van WordPress en de genealogiesoftware TNG. The Next Generation of Genealogy Sitebuilding© (“TNG”) is een manier om genealogische gegevens te beheren en weer te geven op de website, zonder het hoeven genereren van een enkele pagina van statische HTML. In plaats daarvan wordt de informatie opgeslagen in MySQL database tabellen en dynamisch weergegeven met PHP (een scripttaal).

Voor sommige mensen kan het best een probleem zijn om alles weer terug te vinden. Vrijwel alle pagina’s zien er nu anders uit. Is dit voor u een probleem stuur me dan gerust een bericht. Dat kunt u doen door onder dit bericht op reageer te klikken.

Deze nieuwe site bied mij de mogelijkheid om nog veel meer informatie te publiceren. Meer foto’s, scans van documenten of zelfs film of geluid fragmenten. Ook kunt u eenvoudige aanvullingen plaatsen of opmerkingen doen. De komende tijd zal gebruikt worden om de site verder te perfectioneren en aan te vullen met nieuwe gegevens en materiaal. Ik hoop u allemaal hier weer regelmatig terug te zien.